CEEGEX

Your trusted source for gas

Árpublikációk változása a CEEGEX piacán 2024-től


     

2024. január 2-tól a jelenlegi Referencia Ár módszertanát felváltja a CEEREP-nél 2023. március 28-án bevezetett módszertan

Hivatkozva a 2023. június 9-én honlapunkon közzétett hirdetményre, ezúton megerősítjük, hogy 2024. január 2-tól a jelenlegi Referencia Ár módszertanát felváltja a CEEREP-nél 2023. március 28-án bevezetett módszertan, mely megbízhatóbban tükrözi a napvégi (EOD) állapotát a magyar földgázpiacnak.

A CEEGEX a nemrég bevezetett CEEREP indexet vagy a súlyozott átlagárat javasolja használni a bilaterális szerződésekben, különös tekintettel a végfogyasztói szerződésekre.

A CEEREP egy napvégi (EOD) árak alapján számított index, amely pontosabban tükrözi a Magyar Gázkiegyenlítési Pont (MGP) árszintjét a munkanapok végén. A CEEREP leköveti az európai legjobb gyakorlatokat a bevett paraméterek, standard algoritmus és előre meghatározott referenciaablak használatával. A CEEREP egy európai EOD földgázindexekkel összehasonlítható benchmark, amely növeli a CEEGEX árak használhatóságát a korábbi MGP árakhoz képest.

Az árpublikációk változásával egyidejűleg módosul a CEEGEX Piaci Szabályzat IV. számú melléklete (Referenciaár Szabályzat) is.

További információk a CEEREP indexszel kapcsolatban: CX-MN-2023-0004 Új CEEGEX index (CEEREP) bevezetés

A historikus adatok visszamenőleges elérhetőségével kapcsolatban kérjük tájékozódjon információs díjcsomagjainkról vagy vegye fel a kapcsolatot velünk a membership@ceegex.hu e-mail címen.