CEEGEX

Your trusted source for gas

Bővül a földgáztermékek kereskedhetősége a CEEGEX piacán


     

2019. május 1-től bővül a CEEGEX Magyar Szervezett Földgázpiac másnapi piacán elérhető termékek kereskedhetősége. Eközben a piaci likviditás pedig rekord magasságokba tör.

Az új fejlesztések a Másnapi (Day-Ahead), a Hétvége (Weekend), a Szombat (Saturday), a Vasárnap (Sunday) és az Ünnepnapok (Holiday) termékek kereskedhetőségét egyaránt szélesítik. A Másnapi kontraktusok így minden nap kereskedhetők lesznek, hétvégi (Weekend, Saturday, Sunday) és ünnepnapi (Holiday, Individual Holiday) kontraktusok pedig a munkaszüneti napokat megelőző két munkanaptól a leszállítás előtti utolsó napig bezárólag lesznek kereskedhetők. Májustól az Ünnepnapok és Önálló Ünnepnapok külön termékcsoportként elérhetőek.

A fejlesztéseken túl a CEEGEX piacán több kereskedési rekord is megdőlt. Március hónapban a teljes kereskedett mennyiség a spot piacon elérte a 1,73 TWh-t, ami 18 %-os növekedés a korábbi  rekordhoz képest, amely még januárban realizálódott 1,46 TWh-val. Új csúcsot döntött a Napon Belüli (Within-Day) kereskedés is, április 5-én 256 893 MWh-val, ám egy héten belül új rekord született 264 840 MWh napi kereskedett mennyiséggel.