CEEGEX

Your trusted source for gas

REMIT

1. Milyen szolgáltatásokat biztosít a CEEGEX a REMIT végrehajtási rendeletnek megfelelően?
A CEEGEX 2015. október 7-től vállalja a CEEGEX piacain és egyéb szervezett kereskedési helyeken kötött ügyletek továbbítását közvetlenül az ACER felé, 2016. április 7-től pedig a szervezett piacokon kívüli standard ügyletek és nem standard ügyletek adattovábbítását.


2. Milyen standard REMIT szerződések léteznek?
A CEEGEX, mint szervezett piac, három típusú adatszolgáltatáshoz kapcsolódó szerződést (Data Reporting Agreements) hozott létre a partnerek számára:

  •  A1: A CEEGEX piacain történő tranzakciókhoz kapcsolódó kereskedési adatok továbbításához kapcsolódó szolgáltatási szerződés a REMIT alapján
  •  A2: A CEEGEX piacain történő tranzakciók kereskedési adataihoz való hozzáféréshez kapcsolódó szolgáltatási szerződés 
  •  A3: Garantálja, hogy az adatok ACER RRM formátum kompatibilisek.
  •  B: A CEEGEX piacain kívüli tranzakciók kereskedési adatainak továbbításáról szóló szerződés a REMIT alapján


3. Milyen költséggel jár, ha a tag a CEEGEX-t bízza meg az adatszolgáltatással?
A CEEGEX tagoknak az adatszolgáltatással kapcsolatos szolgáltatásokat az éves tagdíj magában foglalja. Nem CEEGEX tagoknak az adatszolgáltatás éves díja 1000 EUR.


4. A CEEGEX által nyújtott szolgáltatás az összes CEEGEX-en kötött ügyletet és egyéb adatot lefedi, vagy szükség van arra, hogy a piaci szereplő is részt vegyen ezekben a folyamatokban?
A CEEGEX-en kötött ügyletek adatszolgáltatásának teljes folyamatát lefedi a CEEGEX szolgáltatása, így a piaci szereplőnek nem szükséges részt vennie a folyamatban.


5. Lehetőséget biztosít-e a CEEGEX partnerei számára, hogy az adatokhoz hozzáférjenek (letöltsék az ügyleteket ACER XML formátumban)?
Azok a tagok, akik adatszolgáltatási kötelezettségüknek egy harmadik személyen keresztül szeretnének eleget tenni, szintén elérhetik majd a nyers XML formátumú adataikat a CEEGEX SFTP szerverén. 


6. Létrejön egy webes felület, ahol a piaci szereplők láthatják az ACER felé elküldött adatokat?
A CEEGEX az A1 vagy B tipusú szerződést kötött ügyfelek számára hozzáférést biztosít a CEEGEX adatszolgáltatási oldalhoz (rrm.ceegex.hu), ahol a CEEGEX az A1 szerződést kötött ügyfelek számára elérhetővé teszi az XML adatfáljokat és az A1 vagy B szerződést kötött ügyfelek számára az ACER által létrehozott visszaigazoló fájlt. A CEEGEX az adatszolgáltatási folyamat státuszáról a honlapon tájékoztatja az ügyfeleket. Továbbá az A1, A2 vagy A3 típusú szerződést kötött ügyfelek számára a CEEGEX a nyers XML fájlokat az SFTP szerverén publikálja.


7. Kap-e értesítést a piaci szereplő arról, hogy az ACER elfogadta a továbbított adatokat?
Igen, a piaci szereplő kap értesítést az adatok feldolgozási státuszáról. A CEEGEX RRM weboldalon követhető lesz az adattovábbítás státusza.


8. Hogy fogja elvégezni a CEEGEX a lifecycle események feltöltését és hogy történik majd a visszamenőleges adatfeltöltés, és az adatszolgáltatás az ACER felé?
A visszamenőleges adatfeltöltés a CEEGEX által, automatikusan történik azon szerződéses tagok számára, akik az ügyleteiket a CEEGEX-en keresztül kötötték. Minden egyéb adatot - standard CEEGEX-en kívüli ügylet és minden nem standard ügylet adata - a piaci szereplő tölthet fel a CEEGEX által biztosított rrm.ceegex.hu internetes oldalra, ahonnan az adatfájlok az ACER ARIS rendszer felé továbbíthatóak.


9. Kapnak, visszajelzést a piaci szereplők a feltöltés sikerességéről vagy sikertelenségéről? Érkezni fog egy hibaüzenet vagy létrejön egy hibakód?
A hibaüzenet az adatfeltöltés során nyomon követhető az rrm.ceegex.hu portálon.


10. Az adatletöltéseket meg lehet-e ismételni pl. módosítás, hálózati kapcsolódási hiba, stb okán?
Igen.


11. Mi van, ha egy adott szerződést többen lejelentenek? Van-e hibajelzés?
A CEEGEX ezt nem ellenőrzi, hiszen nincs rá módja. ACER azonban futtat erre vonatkozóan validációt.


12. Mi az adatszolgáltatás menete a szerződés szerint, amennyiben bármilyen akadály/hiba merül fel?
Annak érdekében, hogy biztonságos és kiszámítható rendszer működjön, a CEEGEX megbízható backup informatikai rendszert hozott létre, így az elsődleges informatikai rendszer minden előre nem látható adatszolgáltatással kapcsolatos nehézséget kezelni tud. Ugyanakkor, egy előre nem látható körülmény esetén (ahogy az adatszolgáltatási szerződések hatodik cikkelye is leírja), ha a piaci szereplő nem éri el az rrm.ceegex.hu oldalt, abban az esetben kérjük küldje el a mo@ceegex.hu-ra a nyers XML fájlt.


13. Mi a határideje az adatfeltöltésnek (B szerződés esetén)?
Standard ügyletek: D+1 Délelőtt 11-ig (CET). Non standard – esemény +15 nap


14. Milyen rendelkezésre állást vállal a CEEGEX? Mi van, ha nem elérhető a CEEGEX szerver?
Bár az adatjelentési kötelezettség a tagra vonatkozik, a CEEGEX–nek is vannak szigorú kötelezettségei, mint RRM, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek eleget tegyen és az adatok lejelentése zökkenőmentesen történjen. Amennyiben a CEEGEX szerver nem elérhető akkor a CEEGEX e-mailben várja az adatokat az mo@ceegex.hu e-mail címre.


15. Ha a piaci szereplő másik RRM-et választ, továbbküldi az adatokat a CEEGEX a másik RRM-nek?
A CEEGEX, mint RRM nem áll szerződéses viszonyban harmadik féllel, ezért nem áll módjában elküldeni az adatokat egy másik RRM-nek.


16. Mi a standard és nem standard ügyletek definíciója?
Standard ügylet: szervezett kereskedési helyen kereskedésre bevezetett nagykereskedelmi energiatermékkel kapcsolatos szerződés, függetlenül attól, hogy az ügyletre ténylegesen azon a kereskedési helyen kerül-e sor.
Nem standard ügylet: nagykereskedelmi energiatermékre vonatkozó szerződés, amely nem standard ügylet.


17. A CEEGEX-n kívül kötött standard ügyletek és minden nem standard ügylet esetén is egyedi tranzakciós azonosítót (Unique Transaction ID) hoz létre a CEEGEX?
Ha az ügylet szervezett piacon történik, akkor az egyedi tranzakciós azonosítót a szervezett piac hozza létre. Amennyiben az ügylet nem szervezett piacon jön létre, akkor az egyedi tranzakciós azonosítót a piaci szereplő, vagy a piaci szereplő megbízásából egy harmadik fél hozza létre. További információt erről az ACER TRUM szolgáltat: https://www.acer-remit.eu/portal/public-documentation 


18. A piaci szereplő melyik kódját fogadja el a CEEGEX? Elfogadja a CEEGEX a LEI kódot?
A CEEGEX a piaci szereplő ACER kódját fogadja el.